Om

Det är jag som är Almis mamá, mamma till Simon, Alma och Iris, ja det händer att jag glömmer bort att jag är så mycket mer än bara mamma till mina tre trollungar, men det är jag. Jag heter Marcela är 32 år gammal född och uppväxt i mitt älskade Malmö. Jag är inte gift med min man Lucas och vi kämpar för att ha ett helt vanligt svenssonliv. Ibland drömmer jag mig iväg till Rio de Janeiro och dess överdåd. Men oftast funderar jag över hur jag kan förbättra tillvaron för alla mamis och mamis to be jag träffar i butiken och genom nätet.

 

Jag hade svårt att hitta kläder när jag själv var gravid både första och andra gången. Jag ville känna mig lika snygg (om inte snyggare, för gud vad jag hade längtat efter detta hela livet) och bekväm i de mammakläder jag så desperat letade efter. Alla gravida kvinnor jag såg gick runt i samma beige randiga tröja med knytband över magen, vi såg ut som en mindre armé. Jag beställde från nätet, fantastiska kläder, jättesnygga, verkligen, men helt fel passform för mig med rundare höfter och stor rumpa. Jag fick ge bort klänningarna för att jag inte orkade med returnerandet (hade bland annat svår foglossning). Efter det misslyckade försöket åkte jag hem till en kvinna som sålde sina mammakläder genom en köp och sälj sida. Där stod jag i hennes sovrum och provade kläder som inte passade. Kändes så där att tacka för att ha fått prova och gå utan att ha köpt något, hon förstod, så klart, men det var ändå lite genant kände jag. Grejen är den att för mig har kläder alltid varit ett sätt att uttrycka mig. Har jag kläder på mig som jag känner mig snygg och bekväm i förbättrar det mitt humör. Klädproblemet för oss mamas och mamas to be, är den främsta anledningen till att jag startade min butik. Finns det något värre än skavande linningar eller kasande byxor? Eller att klämma in sig i en tröja där brösten inte får plats? Ja, det finns det, men ändå...

Vi konsumerar otroliga mängder kläder och då tycker jag att det kan vara värt att tänka på vilka efterföljder vi lämnar på vår miljö och åt följande generationer. 70 % av de nya kläder som säljs i shoppen är antingen ekologiska eller ännu bättre GOTS certifierade. Butiken i Malmö har också en stor avdelning med second hand kläder. Den perioden man använder sina mammakläder är inte väldigt lång. Kläderna hinner oftast inte slitas ut utan ligger i fint skick nerpackade i en låda nere i källaren. Synd. För att fördelarna med second hand kläder, vare sig det är mammakläder, amningskläder, barnkläder, babykläder, eller kläder i allmänhet är många. Först och främst, kläderna har blivit tvättade och därmed har en betydande del kemilkalier sköljt bort. Att producera nya kläder i vår konsumtionstakt påverkar vår natur otroligt mycket, det är transportsträckor, kemikalieutsöndring osv som vi kan alla hjälpas åt att minska. En annan betydande anledning till att köpa second hand är självklart den ekonomiska fördelen. För att visst kostar det att pengar att bilda familj? Varför inte spara in på materiella ting och till exempel lägga lite mer pengar på upplevelser tillsammans?

 

Instagram Slider

Not Found