Inlägget gjort

Äntligen!!!

 

image

För ett par månader sedan började jag drömma om en lokal som fanns till uthyrning vid Davidshallstorg här i Malmö. Det har varit ett par fullspäckade veckor med mycket planering, lite sömn och en hel del stress. Men nu är det färdigt, butiken är inflyttad och jag är lycklig, nervös och uppspelt! Jag hoppas att du som kommer in känner värmen och kärleken jag och min familj och vänner har lagt i att uppgradera min “Almis mamá”…

Inlägget gjort

8 mars

image
 

Mina graviditeter har varit tuffa, så tuffa att jag har lagt mycket av vad jag varit med om i en liten låst låda. Den öppnas ibland men väldigt sällan. I och med butiken har jag lyckan att träffa fantastiska kvinnor varje dag, kvinnor som utan att veta det hjälper mig att läka och bli starkare. Min önskan är att göra detsamma för varenda en av de kvinnor jag träffar, på ett eller ett annat sätt. Systerskapet är viktigt, livsviktigt, för att vi lever i ett samhälle som systematiskt diskriminerar oss. Visst vi är en av de ledande nationerna i världen när det gäller jämställdhet, men en dag som denna belyser att vi fortfarande är det andra könet. Det finns många orättvisor som är svåra att missa, exempelvis att vi tjänar mindre lön för samma arbete. Sedan finns det luckor i vårt samhälle som är svårare att greppa, men som påverkar och är livsavgörande.

Efter att ha samtalat med många kvinnor i samma livsfas som mig själv vet jag en sak, varenda graviditet, varenda förlossning är unik. Vi kan försöka jämföra, vi kan nog finna många likheter mellan oss, men inte ens det som tyvärr fortfarande ses som det mest “självklara/naturliga” det vill säga skapandet av barn (som i regel antas vara produkten av ett heterosexuella par som i en akt av djup sinnlig kärlek skapar ett perfekt foster) är jämförbart. Trots detta blir många, för många kvinnor satta i ett vårdsystem som antar att varje befruktning, graviditet, förlossning och postförlossning är sig lik. Det finns statistik som visar tydligt att vården för havande kvinnor är undermålig och att detta har konsekvenser. Det tycks vara så att vi måste kämpa för att få en individanpassad vårdplan. Som förstagångsföderska är man mer utlämnad och kanske är det svårare att som patient bedömma hur man mår. Kan du och vill du jobba ända ut till v.38? Super, gör det. Men det måste finnas utrymme för en kvinna att säga stop, jag orkar inte, utan att hon ska behöva korsförhöras. Jag är helt säker, fullkomligt säker, på att möjligheten att bli sjukskriven hade funnits från och med första pluset eller första försök till att plusa om barnafödandet hade varit en manlig uppgift. En kvinna som har beräknad förlossning under sommaren ska inte behöva oroa sig för att det är semestertider och att det inte finns tillräckligt med vårdplatser eller personal för att hjälpa henne igenom en av hennes största upplevelser i livet. Jag blev själv anklagad till att vara osamarbetsvillig när jag vägrade att flygas ifrån min familj för att födda mina flickor i en annan stad. Det bör tilläggas att mina flickor är för tidigt födda och att vi hade en förväntad längre vårdtid på neonatalen framför oss. Min trygghet försvann och att tänka på sjukhusets personalbrist var inte vad jag behövde. Mina flickor är 3 år nu, ett av mina livsmål är att på något sätt bidra till att dom ska få åtnjuta en jämställd vård när och om dom någon dag vill bli mödrar. Låt oss tillsammans jobba för detta.

 

Fortsätt läsa 8 mars

Inlägget gjort

Hurra för Kärleken!

 

 


Det var en gång en pojke och en flicka som träffades och blev ändlöst förälskade i varandra. Förälskelsen växte till kärlek och dom var alltid tillsammans.En dag gifte dom sig och sedan levde dom lyckliga i alla sina dar… Eller inte. Vår historia är fylld med allt möjlig skit, sånt som härdar som förändrar och förstärker. Jag väljer dig idag, jag valde dig igår och jag tror med stor säkerhet att du är mitt val imorgon också, men jag tar inte vår kärlek för givet, inte en sekund. Den är djup och sann vår kärlek, men den är inte självklar. Du kan bli förälskad i någon annan när som, men du väljer mig, och jag känner mig hedrad att vara din utvalda. Jag är tacksam för varje dag jag upplever tillsammans med dig, fast att det finns stunder då jag vill kasta en använd blöja i huvet på dig, är du min bästa vän, min livspartner, min trygghet. Kanske bestämde stjärnorna för exakt 34 år sedan att dina fina föräldrar skulle ge våra barn den bästa pappan i världen…

image

I somras, efter 4 dagar på Lalandia. Min verkliga drömman.

Inlägget gjort

Det är inte alltid lätt

 

Att bli vuxen, att inte bara ansvara för sig själv, det är inte alltid så lätt. Att hålla känslor i styr, att kämpa för det man tror är det rätta, det är inte alltid så lätt. Att hitta glädjen i rutinen att våga ta i när det gäller det är inte alltid så lätt. Att säga att det inte alltid är så lätt är inte så lätt.

Inlägget gjort

Simón Pipón

image
 

Min lilla enorma människa. Under 5 år har du hållt mitt hjärta som gisslan. Under 5 år har du lärt mig mer om mig själv än vad hela livet innan jag fick reda på att du växte inuti mig lärt mig. Vi fostrar varandra. Den senaste tiden har du satt mitt tålamod på prov en hel del, vilket i slutändan gör mig glad, för att sakta men säkert börjar du bli mer och mer självständig och ifrågasättande. Du gör dina egna val och uttrycker dina känslor, fritt och självsäkert, du gör mig stolt och ofta önskar jag att jag hade haft hälften av ditt mod och styrka. Grattis på födelsedagen min älskade Simón. Tack för all kärlek du ger oss. Jag kommer att finnas här för dig hela mitt liv. 

Inlägget gjort

Donationsmjölk

image
 

 

 

 

 

För någon dag sedan utlyste Region Skåne att det är brist på bröstmjölk. Mina barn har alla varit beroende av donationsmjölk. För små prematurbarn är denna mjölk livsviktig. Är du nybliven mamma ska du kontakta din närmsta neonatalavdelningen, de kan ge dig information om donationsprocessen. Du kanske har möjlighet att göra verklig skillnad för en liten nyfödd…

Så jag vill ge er mammor en liten uppmuntran! Donatorer får 50 % rabatt på Boobs klassiska vita amningslinne, gäller så långt lagret räcker i butik. Ord. pris är 349:-.

OBS! Almis mamá samarbetar inte med Region Skåne. Utan detta är ett självständigt initiativ.
Kärlek/mamá

 

 

 

 

image

 

 

Inlägget gjort

Några råd vid risk för mjölkstockning

image
 

Snön har lagt sig, jag älskar det! Ljuset, tystnaden och det långsammare tempot vi alla måste röra oss i är välbehövd, men visst slask, halka och spruckna läppar är mindre kul, sådant vi alla får tampas med. Sedan finns det kvinnor som just nu kämpar mot något jag själv genomlidit – mjölkstockning. Jag minns att det kändes som att mina bröst fått influensa och hade tandvärk samtidigt. Kylan var en av mina största fiender, underbart att börja amma när den skånska vintern visade sina värsta sidor. Vi var inlagda på neonatalen och jag fick jättebra hjälp och stöd för att hålla amningen igång och även ta mig igenom ett par stycken stockningar. Här kommer ett par tips som förhoppningsvis hjälper. Kommentera gärna om du har fler råd att ge!

  1. Amma ofta! Lätt att säga svårt att göra när det gör svinont, jag vet. Men annars blir det bara värre.
  2. Att hålla brösten varma är jätteviktigt. Duscha varmt och massera ut knutarna försiktigt. Jag satt med hårtorken innan jag skulle amma eller pumpa, funkade bra! Boob’s B-warmer linje är toppen om man har benägenhet att få stockning. Partiet över bysten är fleecefodrad, så funktionellt! (Finns i Almis shoppen)
  3. Använd inte kläder som trycker eller klämmer på brösten, tex bh med bygel. Undvik tunga axelväskor!
  4. Vila… Yes, man kan väl försöka i alla fall.
  5. Jag har själv inte testat detta men har hört att råa vitkålsblad i bh’ n ska hjälpa. Dom ska vara skjölda och utbankade.
  6. Ibland är sista utvägen en antibiotikakur. Men det kan vara värt att dessförinnan testa receptfria mediciner som SPC flakes eller Lecitin som finns i hälsokostbutiker.
  7. Sök hjälp! Amning ska inte göra ont eller få dig att må dåligt på något sätt. Amningshjälpen hittar du på nätet, men du kan även ringa BVC.

Kärlek/mamá

Inlägget gjort

Kropp utan kläder

image
 

En lång vabb-period verkar vara över, yes! Och vad händer då? Min kropp kollapsar, fast bara lite försöker jag övertyga mig om, bara lite. Låter min kropp vila idag, känner efter att det är vad den behöver. Imorse frågade min äldsta om jag fortfarande hade ont i ryggen, om jag kunde bära ner honom för trappen, det var kallt sa han och du är varm och gosig mamma. I det ögonblicket blir min kropp stark, starkare, starkast. Känner mig som en urkvinna! Och det gav mig en tankeställare inför framtiden också, just det ögonblicket. Jag älskar att vara utan kläder runt mina barn. Låter konstigt fast att det är det mest naturliga. Väldigt få gånger har dom påpekat min nakenhet. Jag är ju bara mamma, utan kläder. För dom är min kropp bara en kropp, en snäll kropp som värmer frusna fötter och är en perfekt kudde. Dom har undrat varför bröst är olika i storlek och varför pappor inte kan få barn. Än så länge är frågorna tekniska, men jag bävar för dagen då min nakenhet kanske får dom att känna sig obekväma eller något så när. Min kropp har aldrig varit så fri och så obestridlig som med mina barn. Relationen mellan mig och dom är självklar, vi accepterar varandra bara genom att finnas. Jag känner igen deras frihetskänsla när dom springer runt som nakenfisar innan bad och jag hoppas så innerligt att dom aldrig någonsin förlorar det förhållandet till sina kroppar. Men jag har en stark föraning att dom kommer att göra det, tyvärr. För att hur mycket jag än försöker att få dom att behålla den kroppsuppfattning dom har nu, kommer den att förändras och tyvärr kommer skam, tvivel och otillräcklighet också att närvara i deras sinne. Men fram till den dagen kommer jag att varje morgon gå heeeeeela vägen till toan utan ett endaste plagg på mig. För att min nakenhet är bara jag utan kläder.